ambachtelijk ijs van onze eigen boerderij! bereid met dagverse melk van onze eigen koeien!
Vol trots maken wij het lekkerste boerenijs volgens eigen recept. Het proces begint bij onze dames, zij
grazen heerlijk in onze Stompwijkse polder en produceren dagverse weidemelk.
Met deze melk maken wij op ambachtelijke wijze, met de beste ingrediënten en met heel veel liefde ons boerenijs. Dat maakt ons ijs uniek en extra lekker! Al zin in een bolletje boerenijs? Bekijk snel onze smaken.
Even voorstellen..
“Al bijna mijn hele leven woon ik aan de Stompwijkseweg in Stompwijk. Mijn vriend Rick was al die tijd mijn buurjongen. De buurjongen van Boerderij Akkerlust. Toen ik Rick tegen het lijf liep, werd ik niet alleen opslag verliefd op hem maar ook op de boerderij. Ik vond het zo mooi om te zien hoe Rick met zijn familie de boerderij runt. Het duurde dan ook niet lang voordat ik bij hem introk. Ik heb altijd al een liefde gehad voor dieren dus meehelpen op de boerderij is voor mij een feest. Toen ik voor het eerst mee hielp met het melken van de koeien was ik zo gefascineerd door het prachtige product dat zij voor ons produceren, daar moest ik iets mee doen. Al snel werd het idee geboren. Want wat is nou het lekkerst om te maken met melk? IJs natuurlijk. Ambachtelijk boerenijs met verse melk van onze eigen koeien.
In maart 2020 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens verbouwde wij de oude melkpunt in de authentieke koeienstal om tot een echte, moderne ijsmakerij. Ik kocht alle benodigde machines en ging een cursus ijsbereiding volgen. In juli behaalde ik mijn diploma en vanaf dat moment maak ik met heel veel liefde en passie op ambachtelijke wijze boerenijs in verschillende smaken. En dat moet iedereen proeven!” – Demi
Boerderij Akkerlust is een echt familiebedrijf dat dateert uit 1765. Momenteel is de 6e generatie aan het roer. Maar het begon allemaal bij Paulus van Spijk, pondgaarder en bierbrouwer in Leiden. In 1765 liet Paulus van Spijk buitenverblijf Akkerlust bouwen. Dat was één van de mooiste voorbeelden van een iconisch buitenhuis uit de 18e eeuw in tijde van de Franse Revolutie. Op diverse historische kaarten wordt buitenplaats Akkerlust aangeduid als ‘Maison dite Akkerlust’. In die tijd kwamen mensen van aanzien naar hun buitenverblijf om onder andere te genieten van het goede leven, rust, ruimte, frisse lucht en de natuur buiten de stad.
Begin 1800 werd buitenplaats Akkerlust uitgebreid met een koestal voor zo’n 32 koebeesten, waarna de buitenplaats veranderde in een boerenhoeve. Op de boerenhoeve werd gerst en tarwe geoogst en rechtstreeks vervoerd naar brouwerij De Posthoorn in Leiden, de brouwerij van Paulus van Spijk.
Kort na het overlijden van Paulus van Spijk (23-11-1779) verkoopt zijn vrouw Anna Louisa van der Meulen, boerenhoeve Akkerlust aan haar zwager Hendrik van Spijk. Hendrik van Spijk overlijdt in 1780 en laat Akkerlust na aan boekhouder, koopman en reder Cornelis van Akeren, die de naam Akkerlust invoert. Na het overlijden van Van Akeren in 1804 verandert Akkerlust geregeld van eigenaar. In 1819 koopt bouwman Dirk Adegeest uit Oegstgeest Akkerlust. Dit wordt de eerste boer. In 1833 wordt Akkerlust noodgedwongen verkocht aan Jonkheer Gericke, heer van Herwijnen, welke van 1809-1814 belastinginspecteur der domeinen was, ingesteld door Napoleon. Na het overlijden van Jonkheer Gericke erft tweede zoon Louis de boerenhoeve Akkerlust. Louis was leerling van Thorbecke en in 1871 minister van Buitenlandse Zaken in het Kabinet Thorbecke. Door de vele onderscheidingen is Louis nog altijd een van de meest geprezen staatsmannen van Nederland.
Louis koopt een 2e boerderij aan de Stompwijkse weg, die samen met boerenhoeve Akkerlust wordt geërfd door kleindochter A.M.L.V.G gravin van der Dilft. Zij verkoopt in 1921 beide hofstede’s aan pachters waaronder Opa Piet van Boheemen hij was de 3e generatie op Akkerlust. Inmiddels is achterkleinzoon Rick agrariër op Akkerlust en daarmee staat de 6e generatie aan het roer.
In 2014 is er op de boerderij een nieuwe koeienstal gebouwd met plek voor maar liefst 200 melkkoeien.
Maar naast de koeien is er op Boerderij Akkerlust nog veel meer te vinden. Zoals zonnepanelen, een educatieomgeving, een hotel, weidevogelbeheer en recreatie.
Op de boerderij liggen onder andere 966 zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken genoeg energie op voor de boerderij, ijsmakerij en voor nog 65 andere huishoudens. De zonnepanelen maakt onze boerderij duurzaam en milieuvriendelijk.
Sinds 2008 is onze boerderij gecertificeerd als educatieboerderij. Dat houdt in dat wij voor alle leeftijden van 4 tot 17 jaar, eventueel in samenwerking met een docent, een gericht lespakket aanbieden. In onze hooiberg met sfeervolle openhaard worden groepen leerlingen ontvangen en hier kunnen zij het echte boerenleven gaan ervaren volgens het principe beleverd leren.
In 2010 is de oude Hollandse stal uit ongeveer 1890 gerenoveerd en hier zijn vier appartementen en vier hotelkamers voor in de plaats gekomen. Dat betekent dat je op onze boerderij kan overnachten. Momenteel is er plek voor 30 bedden. Wil jij een unieke overnachting op boerderij Akkerlust? Neem dan zeker even een kijkje op www.hotelboerderij.nl
Bij onze boerderij kun je terecht voor allerlei verschillende activiteiten. Wij geven workshops in Stomwijks kaasje maken, vissen en een rondrit met paard en wagen. Daarnaast verzorgen wij kinderfeestjes, schoolreisjes, vrijgezellenparty’s, boerenlunches of vergaderingen. Kortom, op de boerderij is er een hoop te beleven. Wil je meer weten over onze activiteiten, ga dan naar www.hotelboerderij.nl
Op onze boerderij is er 3 hectare weiland dat wij niet maaien tot half juni. Er is een rustperiode vanaf 1 april tot half juni. Voor 1 april rijden wij ruige mest, mest van stro, uit over het weiland zodat vogels daar voeding en nestmateriaal uit kunnen halen. Daarnaast is er nog 3,5 hectare weiland met een extensieve beheer eenheid dat houdt in dat er maximaal 3 melkkoeien per hectare geweid mogen worden. Door dit systeem van weiden ontstaat er een mooie ruige weiden met kale plekken en lange dotten gras die een perfect onderkomen zijn voor weidevogels en hun nestjes. Bovendien is er 4 hectaren kuikenland te vinden, waar alleen hoeken uit gemaaid worden als de bioloog dat goedkeurt. Wanneer er te veel kuikens zijn, wordt er niet gemaaid tot half juni. Zo helpen wij de weidevolgels in de regio met een fijne plek om hun nestjes te maken en voedsel te vinden.
op onze socials @damesvanakkerlust
of met #damesvanakkerlust